Rozemarijn heeft een gunstige werking op de hersenen. Dit ontdekten wetenschappers van het Burnham Institute in Californië. In rozemarijn zit namelijk een stof die beschermt tegen vrije radicalen, stoffen die DNA kunnen beschadigen en cellen verouderen. Vrije radicalen zijn chemische stoffen en komen in natuurlijke vorm in het lichaam voor. Zo worden vrije radicalen op natuurlijke wijze gevormd bij ontstekingsreacties. Andere soorten vrije radicalen komen van buiten ons lichaam, zoals luchtvervuiling en UV-straling. De heilzame stof in Rozemarijn draagt de Engelse naam ‘Carnosic Acid’. Deze stof speelt een gunstige rol bij de preventie van hersenbloedingen en het afsterven van zenuwcellen in onze hersenen als gevolg van vrije radicalen. Door middel van dieronderzoek hebben de wetenschappers ontdekt hoe Carnosic Acid onze hersencellen kan beschermen tegen vrije radicalen. Uit het onderzoek blijkt dat de stof actief wordt wanneer vrije radicalen beschadigingen maken. Deze bevindingen werden onlangs gepubliceerd in Nature Reviews en Neurochemistry.
Houtactige kruid
Rozemarijn is een houtachtig kruid dat oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Europa en Azië. Het werd vroeger al gebruikt als middel voor de versterking van het geheugen. Rozemarijn staat symbool voor vriendschap en trouw en het plantje werd daarom vaak gebruikt bij huwelijks- en geboorterituelen. De onderzoekers willen de heilzame stof uit Rozemarijn gebruiken om nieuwe medicijnen te ontwikkelen die celdood kunnen tegen gaan in ziekten zoals Alzheimer. Carnosic Acid heeft een specifieke werking, waardoor het weinig bijwerkingen heeft.
Bron: Burnham Institute for Medical Research (2007, November 2). Rosemary Chicken Protects Your Brain From Free Radicals. ScienceDaily.